19 augustus 2022

Schade of barsten door trillingen?

Heb je barsten ontdekt in of rond je huis? In deze blog lees je wat je moet doen.

Vaak kom je scheuren of andere schade tegen op het moment dat er bouwwerkzaamheden plaatsvinden in de buurt van je huis. Dat is niet ongewoon, want bouwactiviteiten zoals boren, stralen, heien en zwaar verkeer veroorzaken trillingen die mogelijk schade kunnen aanrichten aan gebouwen en huizen in de omgeving. Maar hoe weet je zeker of de schade werkelijk veroorzaakt is door bouwwerkzaamheden? Het kan namelijk ook voorkomen dat de schade al langer bestaat, maar pas opvalt nadat je trillingen hebt gevoeld.

Barsten in muren door trillingen

Wil je zelf meer te weten komen over de schade? Hieronder vertellen we welke soorten schade veel voorkomen, hoe je ze kunt opsporen en waardoor ze veroorzaakt worden.

Lineaire haarscheurtjes in gipsplaat bij hoekparels en plaatverbindingen

Deze kleine scheurtjes komen vaak voor bij zowel zettings- als trillingsschade. Ze krijgen een lijnachtig uiterlijk omdat de scheur langs de randen en verbindingen loopt. De oorzaak ervan is helaas vaak alleen te achterhalen door te weten wanneer de scheuren zijn verschenen. Toch kun je wel iets zeggen over de oorzaak: trillingen veroorzaken doorgaans meer en langere scheuren dan verzakking.

Diagonale scheuren op hoeken van muurdoorvoeren (ramen, deuren, enz.)

Cosmetische scheuren in gipsplaten door trillingen verschijnen vaak op de hoeken van ramen en deuren. Ze lopen diagonaal vanuit de hoeken naar binnen. Je ziet ze vaak buiten rond muurdoorvoeringen (waar kabels en leidingen doorheen gaan) in 'starre afwerkingen' zoals stucwerk. Deze kenmerkende diagonale scheuren ontstaan wanneer delen van het huis in verschillende richtingen of snelheden van elkaar bewegen. Dat wordt dan ook wel schuiftrillingen genoemd. Schade-professionals spreken vaak van 'rekkende bewegingen'.

Scheuren in gipsplaat met verticale rand-tot-rand verplaatsingen

Deze scheuren herken je doordat de ene kant van de scheur aanzienlijk hoger is dan de andere kant. Ze verschijnen vaak in situaties waarin het huis is blootgesteld aan afschuiving als gevolg van trillingen. Afschuiving houdt in dat er enige verschuiving in het frame van het huis is.

Schade aan buitenafwerkingen

Net zoals trillingen gipsplaten beschadigen, veroorzaken ze meestal ook scheuren in harde buitenafwerkingen zoals stucwerk. Scheuren in stucwerk die diagonaal vanaf muurdoorvoeringen lopen, zijn vaak een teken van afschuiving door trillingen. Datzelfde geldt voor dergelijke beschadigingen in gipsplaten binnenshuis. In extreme gevallen verschijnen deze scheuren zowel op de binnenste gipsplaat als op de buitenafwerking.

Pro-tips als je schade hebt of wil voorkomen

Wanneer je de pech hebt om schade aan te treffen in je huis, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt doen om de oorzaak te achterhalen. Je kunt de schade vaak alleen verhalen als je kunt aantonen dat deze daadwerkelijk is veroorzaakt door bouwwerkzaamheden in jouw buurt.

Tip 1: Vraag naar trillingsnormen en metingen Wordt er een project aangekondigd bij jou in de buurt en maak je je zorgen over trillingen en mogelijke schade? Vraag dan voorafgaand aan het project of de aannemer en opdrachtgever trillingsnormen met elkaar hebben afgesproken en hoe deze worden gemeten. Vraag ook naar maatregelen die zijn getroffen om trillingen te beperken. Vaak is de opdrachtgever een overheidsinstantie die openstaat voor de zorgen die er leven. Ga bijvoorbeeld naar inspraakavonden of neem contact op met de contactpersoon die in aankondigingsbrieven wordt voorgesteld.

Tip 2: Verzoek om een plaatsbeschrijving of laat deze zelf uitvoeren De beste manier om te bewijzen dat schade is veroorzaakt door bouwwerkzaamheden, is door vooraf een plaatsbeschrijving uit te laten voeren. De staat van de woning is dan officieel vastgelegd en dat maakt het makkelijker om aan te tonen dat schade daadwerkelijk tijdens de werkzaamheden is ontstaan.

Schade

Wij helpen aannemers om schadeloos te bouwen

Is de bouwer nog bij jou in de straat bezig? Laat de bouwer dan een trillingsmeting door ons uitvoeren. Wij maken gevoelswaarden toetsbaar met een trillingsmeter. Deze meter registreert trillingen in drie richtingen en legt ook de snelheid en frequentie vast. Zodra de trillingsnormen worden overschreden, stuurt de meter een alarmering. Hierdoor kan de bouwer stoppen wanneer ze de grenswaarden bereiken. Hierdoor blijft de schadekans onder de 1% en hoef je je geen zorgen te maken over schade.

Gerelateerde artikelen

Plaatsbeschrijving: Wat het is, hoe het moet en de voordelen

Een plaatsbeschijving stelt via foto's en tekst vast of woningen en andere gebouwen al gebreken vertonen voordat een bouwproject start.

Lees meer

Alles over de plaatsbeschrijving

Op een plaatsbeschrijving staan alle bouwkundige gebreken die alvóór de start van een bouw- of infraproject in een woning aanwezig zijn.

Lees meer

Denys kiest Quattro bij groot tracé-project

Frederick Hamerlinck schakelde ons in voor de uitvoering van plaatsbeschrijvingen van een 44 km lang tracé. Onze collega Boris interviewde Frederick over dit uitdagende project.

Lees meer

Vragen over plaatsbeschrijvingen of trillingsmetingen van bouwprojecten?

Stel ze aan Gerard Verboom!
Fill 1 Copy Created with Sketch. Bellen 03 318 73 14 Mailen gverboom@q-e.be