9 december 2021

Alles over de plaatsbeschrijving

Op een plaatsbeschrijving staan alle bouwkundige gebreken die alvóór de start van een bouw- of infraproject in een woning aanwezig zijn.

Plaatsbeschrijving - Essentiële Info

Voor aannemers en bewoners is het cruciaal om van tevoren duidelijkheid te hebben over de staat van een pand. Bij een plaatsbeschrijving ontdekken bewoners vaak onbekende scheuren in hun woning. Het is slim om vooraf exact vast te leggen wat wel en niet wordt opgenomen in de plaatsbeschrijving.

Wat is een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving is geen uitgebreid bouwtechnisch onderzoek naar funderingen, lekkages, of isolatiekwaliteit. Tegelwerken worden niet afgeklopt voor hechtingscontrole. Enkel visueel waarneembare gebreken leggen we vast, niet wat zich onder afwerking bevindt. Fijne scheurvorming in gestucte en/of geschilderde wanden en plafonds is moeilijk waarneembaar, maar vaak het onderwerp van discussie bij bouwschade. Alle betrokken partijen moeten hiervan op de hoogte zijn, en de inspecteur voert grondig onderzoek uit met professionele lampen voor nauwkeurige inspectie.

Wat noteren we in een plaatsbeschrijving?

Belangrijk om te weten wat een expert wel of niet opneemt in een plaatsbeschrijving. Naden rondom houtwerk, hout- en steenconstructies, wanden en plafonds worden beschouwd als 'normale gebreken' en worden niet specifiek gerapporteerd. Hetzelfde geldt voor gebreken door spanningen in de onderliggende bouwconstructie, zoals krimp en uitzetting door vocht en temperatuurwisselingen.

Omdat deze gebreken ook kunnen ontstaan door omstandigheden buiten het bouwproject, is duidelijke communicatie met alle betrokken partijen essentieel.

Vereist specialistisch inzicht

Het loont de moeite om een echte specialist in te schakelen voor een plaatsbeschrijving. Zo ben je verzekerd van een nauwkeurige registratie van de staat van het pand.

Gerelateerde artikelen

Plaatsbeschrijvingen voorkomen dure ellende…

Het financiële succes van een project is in belangrijke mate afhankelijk van de schade die wordt aangebracht aan eigendommen van derden.

Lees meer

Gerben Spoelstra over plaatsbeschrijvingen

Nuchterheid, afspraak is afspraak en helder communiceren typeert de samenwerking tussen Wiertsema & Partners en Quattro Expertise.

Lees meer

Onze plaatsbeschrijving-app is efficiënt en verhoogt de kwaliteit

Deze zomer (2022) hebben wij onze nieuwe ‘plaatsbeschrijving-app’ gelanceerd. Het is alweer de derde generatie van de mobiele software. 

Lees meer

Wil je ervan verzekerd zijn dat je echt weet waar je aan toe bent bij het laten maken van een plaatsbeschrijving?

neem dan eens contact op met Jacqueline Castien
Fill 1 Copy Created with Sketch. Bellen +31 (0)162 56 15 13 Mailen jcastien@q-e.be